• Resurse

    Resurse

    “Cunoasterea este prin ea insasi putere.” Francis Bacon

    Investim alaturi de voi in cunoastere si educatie, va ajutam sa construiti in fiecare zi la implinirea voastra.
    Cuvintele de ordine sunt: impact, inedit, noutate si valoare.

  • 1
Articole

Lideri care inspira creativitate si solutii la provocarile de business

SIMONA_NICOLAESCU_STEPHEN_GILLIGAN.jpg

 

Logica te duce de la A la B. Imaginatia te poarta peste tot.

Albert Einstein

 

Ai nevoie sa generezi rezultate, sa atingi obiective, sa demonstrezi mereu ca esti foarte bun. Liderii de echipe, managerii, antreprenorii nu pot sa traisca fara asa ceva. Si sunt momente in care tensiunea, incordarea pe atingerea obiectivului ne ia din creativitate si din libertatea de a face lucruri.

Am avut onoarea de a-l avea ca  profesor pe dr. Stephen Gilligan, psiholog si profesor eminent in hipnoza ericksoniana, parintele coachingului generativ. De la el am inteles foarte clar ca doar atunci cand sunt deschisa si prezenta, conectata in acelasi timp la constient si inconstient, accept partile mele ‘’negative’’, abia atunci pot sa prinda viata noi alegeri, noi constientizari si solutii creative la tot ceea imi propun sa obtin.

 

In cadrul cursului, facilitatorul a trecut de limbajul cognitiv si s-a adresat unor parti din noi pe care le accesam mai rar. Si tocmai asta a fost util si diferit, ca ne-am lasat ghidati intr-o avalansa de emotii si stari, care te conduc ca intr-un rollercoaster, invatand astfel despre resursele nelimitate ale naturii umane. 

 

Mai jos te invit sa regasesti cateva din lectiile invatate din rolul meu de lider, de coach, de om:

1. Daca vrei sa sprijini pe cineva sa devina constructiv, intra mai intai tu intr-o stare relaxata

 

Daca ai alaturi de tine un om si vrei sa il sprijini in procesul sau de invatare, de explorare de posibilitati la problemele si provocarile pe care le are in viata profesionala, sau personala, atunci primul lucru cu care incepi este sa iti acordezi propria fiinta intr-o stare COACH (centered, open, aware, connected, holding). Exersand aceasta stare am realizat ca este acel mindfulness de care se tot vorbeste, daca ramai prezent in corpul tau, simti unde iti sunt picioarele asezate, cum se odihnesc mainile, cum respiri, totul se aseaza intr-o prezenta ce nu poate fi explicata. Din aceasta stare poti sa comunici mult mai usor, fara sa lasi ca propriile ganduri sa interfereze cu modul in care ti-ai propus sa il ajuti pe celalalt, esti mai creativ in exprimare, esti mai atent la celalalt si vezi realmente impreuna cu celalalt ce descopera de fapt singur.

 

2. Invita-l si pe celalalt intr-o stare relaxata

 

Pentru a face o persoana sa devina creativa, sa vina cu solutii, atunci este nevoie sa o ajuti mai intai sa se relaxeze, sa intre intr-o stare de liniste si centrare, astfel incat aceasta sa isi poata accesa mai usor aceasta resursa puternica pe care o numim CREATIVITATE. In lipsa ei, nu putem fi eficienti pentru ca un cadru CRASH (fight, freeze, flight, fold) in care oamenii se simt amenintati si au fie o reactie de atac, de blocaj, de fuga sau inchidere in sine, nu conecteaza fiinta la ceea ce ne dorim, la partea aceea care genereaza idei, altfel ar fi prea preocupata sa vada pe unde ar putea fugi.

 

Cele doua stari relaxate ale celor doi oameni sunt de fapt inceputul, iar cadrul astfel creat are scopul principal de a deschide starea CREATIVA.

Daca intr-o sedinta simti tensiuni, poti sa fii sigur/a ca nu va fi cea mai constructiva intalnire si ai putea sa o reiei atunci cand simti ca este momentul in care toti puteti intra intr-o stare relaxata, dar in acelasi timp activa si creativa.

 

3. Seteaza intentia pozitiva de ambele parti.

 

Este un lucru deja stiut ca in afara unui obiectiv, a unei intentii, degeaba incercam sa ajutam oamenii sa isi gaseasca propriile solutii. Si un lucru si mai important este sa ii sprijinim sa formuleze intentia intr-o maniera pozitiva. Aud des in sesiunile de coaching: nu mai vreau sa fiu stresat/a, vreau sa scap de acest task sau chiar de acest sef, nu ma simt capabil/a. Plecand de la aceste intentii negative, pe care este nevoie sa le detectezi imediat, invita persoana sa reformuleze, sa spuna ce vrea sa obtina in acel context, nu ce nu vrea sa obtina, pentru ca asta nu o va aduce acolo unde isi doreste cu adevarat. Iar ceea ce vrea sa obtina trebuie sa formuleze si sa reformuleze pina simtiti amandoi ca e vorba despre o energie puternica care va mobiliza persoana sa atinga ceea ce isi propune, altfel intreaga discutie este in van, fara energie lucrurile nu se vor misca.

 

Pe langa intentia pozitiva pe care este nevoie sa o formuleze celalalt, si tu ca lider intri in discutie cu o intentie pozitiva, de genul: imi propun sa il ascult si sa raman curios la solutiile pe care celalalt le va gasi la propriile probleme etc.

 

4. Intampina pozitiv orice poate sa vina, chiar si fricile

 

Aceasta parte de curs a fost cea mai puternica si mi-a ridicat imediat semnul mare de intrebare: adica, cum sa intampin in mod pozitiv teama ca s-ar putea sa nu reusesc in proiectul X?

 

Am auzit niste lucruri atat de banale si pe care totusi se pare ca nu le intelegem, cum ar fi: acolo unde exista sus exista si jos, stanga o contine si pe dreapta, dupa noapte vine zi. Aceste lucruri atat de simple ne invata ca viata este compusa din contrarii si ca nu le putem ignora si cu atat mai putin sa nu le dam importanta. De regula, ne straduim sa eliminam ce este asa zis negativ in viata noastra, in loc sa il imbratisam si sa il primim asa cum se cuvine pe negativ si sa vedem apoi ce se intampla dupa ce facem asta. Odata ce vezi partea pozitiva dintr-o emotie /stare negativa, largesti harta ei, creezi un camp largit care te deblocheaza si te face sa devii mai creativ, schimbarea ei in opus devine posibila.

 

Ma intreb cati dintre noi din rolul de lideri suntem deschisi sa confruntam realmente problemele oamenilor, emotiile din spatele insucceselor, starile de neputinta, de neincredere etc.

 

5. Foloseste cuvinte puternice: 

Nu e grozav ca putem in acelasi timp experimenta atat dorinta puternica sa facem un lucru cat si frica ca nu putem reusi?! 

Suntem mult mai mult decat o stare (o emotie negativa etc.)! 

Continem o infinitate de posibilitati! 

Multumesc ca impartasesti cu mine aceasta emotie importanta! 

Sa ii uram bun venit starii (mai ales celei resimtite ca negativa)!

 

6. Fii ferm, nu accepta ” bullshit-ul” care vine

Aici este vorba despre un detector pe care il putem dezvolta care sa identifice momentele in care oamenii se pacalesc pe ei si pe care le putem identifica usor daca suntem intr-o stare de prezenta, relaxata. Aceste momente trebuie punctate si trecut peste ele, ca sa poti sa ajungi la esenta lucrurilor care te fac sa inaintezi acolo unde ti-ai propus sa ajungi.

Si voi incheia in aceeasi nota cum Stephen Gilligan mi-a urat:

May the creative 

Way always

Be yours!

 

Simona Nicolaescu

Antreprenor, coach si sustinator al work-life balance

Inscrie-te la newsletter

Urmatoarele evenimente

 
wlb-date

dynamic

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok