• Resurse

    Resurse

    “Cunoasterea este prin ea insasi putere.” Francis Bacon

    Investim alaturi de voi in cunoastere si educatie, va ajutam sa construiti in fiecare zi la implinirea voastra.
    Cuvintele de ordine sunt: impact, inedit, noutate si valoare.

  • 1
Articole

6 ore de munca pe zi. Utopie sau realitate? Suntem pregatiti?

program-lucru-6-ore.jpg

"Pentru mine, productivitatea si performanta nu tin de numarul de ore prestate intr-o zi de munca. Un angajat poate munci si 4 ore zilnic daca are cel putin productivitatea angajatului din Suedia".

"Aaa, stiu (zambeste). E o intreaga discutie pe tema asta. Personal, nu cred ca suntem pregatiti, noi in Romania adica, pentru a trece la programul de 6 ore de munca pe zi. Inca mai avem multe de clarificat la cel de 8 (zambeste din nou). Insa este o discutie care merita deschisa."

"6 ore de munca in loc de 8? Nu stiu ce sa zic. Sunt foarte multe argumente contra, asa cum sunt si foarte multe pro. Cu siguranta, trebuie sa analizam foarte bine si sa dezbatem acest lucru."

"Consider ca intensitatea muncii in cele 8 ore de program a crescut foarte mult, de aceea un program de 6 ore la aceasta intensitate ar fi binevenit. Am avea angajati mai sanatosi si mai dedicati. Trebuie sa spun ca, din pacate, in corporatii se lucreaza in medie mai mult de 8 ore – cel putin 9 ore pe zi (si sub 2 ore de overtime pe zi e o cantitate de munca de obicei ignorata! Consider ca cele 8 ore de munca intr- un calup compact nu asigura nici randament bun pentru companie si nici bunastarea angajatilor… Trecerea la 6 ore ar insemna un beneficiu extraordinar pentru viata personala." afirma Ruxandra Lupsa, HR Manager - NXP Semiconductors Romania.

Am ales absolut aleator aceste raspunsuri din mult mai multele pe care le-am obtinut de la diversi manageri de HR cu care am intrat in contact in ultima perioada si carora le-am expus urmatoarea alegere: 8 sau 6 ore de munca intr-o zi?

Dezvoltand de atata vreme programe de well-being, intotdeauna, unul din factorii care au aparut, vrand sau nevrand, in ecuatie a fost numarul de ore zilnice prestate la locul de munca, iar de cand Suedia a facut pasul revolutionar de a introduce experimental proiectul privitor la programul zilnic de munca de 6 ore, am considerat ca se impune sa analizam si noi mai atent si mai dedicat acest aspect.

Raportat la nivelul istoriei universale a muncii si a societatii in general, a trecut de-abia o clipa de cand s-a reglementat programul de munca zilnica de 8 ore si cu totii cunoastem si aprobam considerentele acestui pas atat de necesar. La acel moment, nu mai mult de acum nici 200 de ani, cand oamenii munceau in jur de 14 ore pe zi, 6 zile pe saptamana in cel mai fericit caz, fara concedii medicale sau de odihna, fara niciun beneficiu si nicio siguranta, nu doar tot ceea ce priveste munca, cat si umanitatea in general a facut un pas evolutiv urias.

Insa, vremurile se schimba si totul trebuie sa se adapteze, iar prezentul nostru este caracterizat in principal de schimbari atat de rapide, carora abia le putem tine pasul si la care, cu toate acestea, trebuie sa gasim modalitatile cele mai bune de a ne adapta. Iar daca vorbim de acele schimbari care privesc preocuparea de a atinge si pastra starea de bine, echilibrul dintre munca si viata, atunci, cu atat mai mult sunt binevenite, iar adaptarea noastra necesara.

Motivul pentru care Suedia a venit in urma cu 2 ani cu un astfel de experiment introdus a fost acela al preocuparii sale pentru starea de sanatate si de fericire a cetatenilor sai. Iar de aici o intreaga dezbatere care, cu siguranta, ne va capta atentia si ne va conduce la multe cercetari mai multi ani de aici incolo:

Sunt orele de munca definitorii pentru starea noastra de bine sau sunt alte elemente care o conditioneaza mai mult?

Ne apropiem de programul de 6 ore pe zi sau el este o utopie costisitoare si inutila?

De-a lungul anilor, s-au operat diverse variatii si diferentieri ale volumului orelor de munca. In Franta, se lucreaza 35 de ore pe saptamana, in SUA, exista o medie de aproximativ 47 de ore saptamanale, in timp ce in tari din Asia, printre care si Japonia, numarul orelor de munca saptamanala este mult mai mare. In Suedia, spre exemplu, Toyota a introdus programul de munca de 6 ore inca de acum 10 ani si, in ciuda unor rezultate negative la care altii au iesit adoptand aceeasi masura, compania s-a aratat multumita si nu a mai revenit niciodata la programul de 8 ore. De asemenea, alte companii mari din SUA, cum ar fi Amazon, au incercat diverse micsorari ale programului zilnic sau programul de 4 zile lucratoare pe saptamana.

Pana in prezent, in cadrul unuia dintre experimentele de 6 ore de munca din Suedia, raportarile arata ca sunt costuri cauzate de neconcordante organizatorice ale muncii si de un plan inca nefinalizat pentru ca munca de 6 ore sa fie pe deplin integrata in intreg sistemul social cu tot ce presupune acesta. Inerent, as spune, atat timp cat exista diferente. Pe de alta parte, ceea ce s-a constatat este cresterea starii de bine a celor care muncesc 6 ore pe zi, o dedicare si mai mare, cresterea calitatii muncii, mai putine concedii medicale si absente, retentie crescuta de personal, mai putine probleme la recrutare si...profit mai mare.

Sigur si dumneavoastra v-ati pus, si nu o singura data, intrebarea "cate ore pe zi muncesc cu adevarat?" Cercetarile arata usor diferit de la o tara la alta, dar, in medie, ne petrecem aproximativ jumatate din timpul de munca fiind cu adevarat productivi, prezenti si eficienti. Si, evident, toate acestea au un cost. Bineinteles, nu este un argument principal sau suficient de solid, insa este suficient pentru a porni de aici o discutie care sa raspunda la intrebarea:

Cat de interdependente de timpul de munca zilnic sunt productivitatea si performanta?

si, mai ales,

Pot sa creasca productivitatea si performanta odata cu scaderea orelor de munca zilnica?

Daca aici inca avem raspunsuri variabile, in ceea ce priveste starea de bine si de sanatate a angajatilor, putem afirma cu certitudine ca acestea determina in mod direct si productivitatea, si performanta. De aici, putem crea lantul: ore de munca – productivitate – performanta – stare de bine – stare de sanatate. Si, abia apoi, putem discuta de costuri. Pentru ca, lasand deoparte toate schimbarile care ar decurge din implementarea unui program de 6 ore de munca, schimbari inevitabile de altfel cand vorbim de un asemenea nivel, nimeni nu poate garanta ca acum, luand in considerare toti factorii implicati, costurile sunt mai mici.

Studiul lui Draugiem Group realizat prin aplicatia DeskTime a aratat ca 10% dintre angajatii cu cea mai mare productivitate nu muncesc mai mult ca timp decat ceilalti. Astfel, ei isi iau 17 minute de pauza la fiecare 52 de minute de munca, permitandu-i astfel creierului sa se odihneasca si sa pregateasca pentru urmatoarea perioada lucrativa.

Personal, in aceasta discutie pe care o deschid acum si aici, accentul pe care cred ca ar trebui sa il punem si sa il analizam cu prioritate este acela care vizeaza starea de bine si de sanatate a angajatilor si identificarea modului in care acestea pot fi asigurate si imbunatatite prin reducerea orelor de munca.

Mai precis, sa pornim de la baza, creand, asa cum este si firesc, si perspectiva de reorganizare, functionare si repozitionare necesara pentru trecerea de la programul de 8 ore la cel de 6.

Sunt perfect constienta de numeroasele schimbari care ar decurge dintr-o asemenea decizie. Asa cum sunt constienta ca ele nu se pot face peste noapte si fara o analiza amanuntita. Pe de alta parte, sunt la fel de constienta, ca suntem datori sa gasim pentru noi cele mai bune solutii si abordari in asa fel incat echilibrul munca-viata sa fie unul real, ci nu doar iluzoriu sau dezirabil.

Mai e mult pana departe spune o vorba, insa cred ca la scurtarea distantei ne-ar ajuta foarte mult disponibilitatea de a fi mai deschisi la nou si la experimente care se pot dovedi profitabile si pozitive pentru noi toti.

Modul in care abordam munca tine de gradul de cultura si de civilizatie a fiecaruia dintre noi. La fel ca si sanatatea, educatia si alte valori fundamentale umane.

Acest articol reprezinta doar deschiderea unei discutii pe care mi-as dori-o imbogatita si dezvoltata de opiniile dumneavoastre. In definitiv, impartasim acelasscop.

Simona Nicolaescu

Antreprenor Dynamic HR, trainer, coach, well-being visionary

Inscrie-te la newsletter

Urmatoarele evenimente

 
wlb-date

dynamic