• Resurse

    Resurse

    “Cunoasterea este prin ea insasi putere.” Francis Bacon

    Investim alaturi de voi in cunoastere si educatie, va ajutam sa construiti in fiecare zi la implinirea voastra.
    Cuvintele de ordine sunt: impact, inedit, noutate si valoare.

  • 1
Articole

Divortul la locul de munca. De la prejudecati si temeri, la echilibrul munca-viata.

divortul-la-locul-de-munca.jpg

Oricat ne-am stradui, nu putem trasa o linie fixa de demarcatie intre munca si viata noastra personala. Tocmai de aceea, echilibrul dintre cele doua este unul extrem de important. In munca, ca si in viata, ne putem confrunta cu numeroase aspecte problematice care ne infuenteaza intreaga viata, nu doar un singur segment al ei. Motiv pentru care, in asemenea situatii, toate celelalte aspecte ale vietii noastre trebuie sa asigure si sa ofere cadrul necesar pentru bunastare.

Divortul. Una dintre cele mai traumatice si destabilizatoare experiente din viata oricaruia dintre noi. O experienta si o trauma pe care nu le putem ascunde, disimula si care ne influenteaza si in munca.

De ce disimula sau ascunde?

Din cauza preconceptiilor care asociaza divortul esecului, vinei, neimplinirii, rusinii. Si, de aici, la alte idei preconcepute si perceptii induse care iti spun ca, odata divortat, aceasta experienta poate insemna puncte in minus la locul de munca, nerecunoastere, schimbarea sau alterarea relatiilor si rolului profesional si chiar concediere.

Nu este nevoie sa ne ascundem starea si nici nu trebuie ca, la trauma initiala, sa adaugam si altele provocate fie de ideile preconcepute de mai sus, fie de gestionarea defectuoasa a acestui moment. Divortul prin care trece un angajat este deopotriva problema lui, cat si a companiei al carei rol poate fi unul profund constructiv atat timp cat este preocupata cu adevarat de starea de bine a angajatilor sai.

Divortul nu este una dintre acele experiente care sa poata fi lasata la usa sediului companiei si intr-un asemenea caz este nevoie de toata sustinerea care se poate oferi.

Suntem pregatiti, angajati si angajatori deopotriva, sa gestionam aceasta experienta?

Iata cateva modalitati de a traversa acest moment la locul tau de munca, pastrand tot echilibrul posibil intr-o asemenea situatie.

·         Ca angajat:

Accepta ca acesta este stadiul in care te afli, ca nu trebuie sa te impotrivesti, ca ai nevoie sa parcurgi fiecare etapa si ca este doar un stadiu. Dureros, confuz, care ti-a schimbat in mod covarsitor viata, dar doar un stadiu. Care nu te defineste in mod irevocabil si definitiv nici pe tine si nici pe viata ta. Cu cat accepti mai repede situatia si depasesti negarea, cu atat esti mai pregatit sa parcurgi etapele de vindecare.

Vorbeste cu managerul tau - aceasta este persoana care trebuie sa stie prin ce schimbari sau evenimente majore treci. Nu este cazul sa faci un intreg expozeu al situatiei, insa este indicat ca el sa cunoasca situatia si, impreuna, sa ajungeti la un plan reciproc avantajos. Iar daca este cazul, nu neglija nici suportul pe care departamentul de Resurse Umane ti-l poate oferi. Astfel Accepta sau cauta ajutorul pe care angajatorul tau ti-l poate oferi.

Cu din ce in ce mai multe companii preocupate de bunastarea angajatilor lor si de asigurarea echilibrului munca-viata, cu siguranta, vei gasi si in compania ta un program care sa te ajute. Ca este unul de consiliere, de asistenta, de coaching sau orice alt program existent in pachetul de compensatii si beneficii.

Echilibrul vorbelor - nu sunt putine cazurile in care o persoana care trece printr-un divort refuleaza la locul de munca si isi confunda colegii cu psihologul sau confidentul. Asa, ajung sa vorbeasca numai despre asta, pierzand inerent nu doar simpatia, ci si intelegerea celor de langa el. Cu siguranta, nimeni nu este insensibil, insa, asa cum se spune, ce este prea mult strica. Asa ca fii discret, nu neaparat secretos sau antisocial, insa nu-ti bombarda colegii la orice discutie cu toate detaliile divortului tau. Daca ai un coleg sau mai multi cu care lucrezi in mod mai apropiat, informeaza-i asupra problemei tale, insa nu le oferi un surplus de detalii. Stiu ca problema ta e cea mai importanta pentru tine, insa, din afara, lucrurile se privesc altfel.

Ai grija de tine si asigura-ti reteaua de suport si in afara muncii - inainte de oricine si orice, tu esti singurul in masura sa te ajuti. Nu este usor sa te mobilizezi in astfel de situatii, insa, odata cu suportul pe care il primesti de la locul de munca, prieteni sau familie, incearca sa iti cultivi un mediu cat mai pozitiv, inconjurandu-te de lucruri, activitati si oameni care iti fac placere. Fa sport, iesi in natura, citeste, asculta muzica, cultiva-ti si mai mult hobby-urile, iesi de cate ori ai ocazia, etc.

Asigura-te ca ai un plan pentru zilele mai putin bune - oricat de bine ai gestiona experienta divortului, trebuie sa fii constient ca nu toate zilele vor fi bune. Vor aparea de-a lungul aceste perioade si zile sau momente in care te vei simti incapabil si coplesit. Din acest motiv, este necesar sa fii deschis si sa iti anunti managerul pentru a avea un plan pentru asemenea momente. Ca este vorba de o mica plimbare, o pauza sau o retragere in spatiul de relaxare, un astfel de plan te poate ajuta mai mult decat iti poti da seama.

Munca nu inlocuieste partenerul - se stie. Atunci cand pierzi ceva, este foarte posibil sa incerci sa compensezi cu un alt lucru din viata ta. Iar un divort te poate predispune sa te arunci in munca, vrand sa uiti, sa ocolesti problema si sa compensezi. Nu faci altceva decat sa eviti, sa negi si, in final, sa agravezi problema, creand un dezechilibru si mai mare. Un partener de care te-ai separat nu poate fi inlocuit de ore suplimentare la munca si, mai devreme sau mai tarziu, aceasta falsa compensare se va intoarce impotriva ta.

·         Ca angajator:

Nu este usor sa poti asigura un echilibru, oricat ar fi el de precar, in astfel de situatii si foarte multi tind sa evite problema, motivand ca viata personala a angajatilor nu este responsabilitatea lor. O separatie aparent convenabila, insa extrem de daunatoare atat angajatilor, cat si angajatorilor pentru ca orice problema cu care un angajat se poate confrunta in viata personala, mai ales atunci cand vorbim de un divort, afecteaza productivitatea, conduce la greseli, implicare scazuta si tot cortegiul de pierderi care urmeaza. De aceea, sunt atat de necesare atentia, implicarea si constientizarea angajatorului in privinta rolului sau in crearea echilibrului dintre viata si munca. Asadar, ce poti face ca angajator atunci cand unul dintre angajatii sai se confrunta cu un divort?

Ofera mai mult timp pentru a intelege cat se poate de bine situatia angajatului. Vorbeste cu el, intreba-l care sunt cele mai mari si dificile provocari sau sarcini cu care se confrunta la munca si cum il poti ajuta concret pentru a gasi solutiile de care are nevoie.

Fereste-l de prejudecati si vorbe. Asigura-te ca toata lumea a inteles ca nu vei accepta si nici tolera barfele sau situatiile inconfortabile privitoare la aceasta situatie.

Nu oferi sfaturi daca nu ti se cer si, in niciun caz, nu oferi sfaturi sau pareri sterile sau interpretabile referitoare la aceasta situatie. Este preferabil sa asculti si sa fii de ajutor prin solutii concrete.

Monitorizeaza relatiile de munca dintre angajatul care trece prin divort si restul de colegi. Odata cu noua situatie, ele pot suferi sau schimba, asa ca este rolul tau sa intervii, oferind cadrul unor discutii deschise, fara critici si judecati, care sa detensioneze atmosfera sau sa pozitiveze relatiile din echipa.

Asa cum spuneam divortul reprezinta o trauma si una deloc mica. Si, ca orice trauma, conduce la schimbari in comportament. Divortul determina o persoana sa puna totul la indoiala si ,mai ales, pe sine. De aceea, feedback-ul este mai important ca oricand, ajutand la recuperarea increderii pierdute.

Va astept la Gala Work-Life Balance, acolo unde m-as bucura sa detaliem acest subiect atat de delicat si sa gasim impreuna solutii.

Cere o sesiune de life coaching

[contact_form email="simona.nicolaescu@dynamichr.ro" subject="no"]

Simona Nicolaescu

Antreprenor Dynamic HR, trainer, coach, well-being visionary

Inscrie-te la newsletter

Urmatoarele evenimente

 
wlb-date

dynamic