• Resurse

    Resurse

    “Cunoasterea este prin ea insasi putere.” Francis Bacon

    Investim alaturi de voi in cunoastere si educatie, va ajutam sa construiti in fiecare zi la implinirea voastra.
    Cuvintele de ordine sunt: impact, inedit, noutate si valoare.

  • 1
Articole

Din tabuu, in firesc: femeia, mama si profesionist

child-1073638_960_720.jpg

„Ca mama care munceste, simti ca ai fost discriminata la locul tau de munca de cand ai devenit mama?

·         da, am fost trecuta cu vederea atunci cand s-au facut promovari

·         da, am fost retrogradata de cand m-am intors din concediul de maternitate

·         nu, am fost tratata la fel de cand sunt mama

·         nu, la alegerea mea, am micsorat ritmul de lucru si lucrez mai putin ore”

Aceasta este una dintre intrebarile adresate catorva mii de femei in cadrul unei cercetari a unei companii de avocatura.

O treime dintre cele care au participat a raspuns ca gaseste de-a dreptul imposibila posibilitatea de a mai avansa in cariera odata cu intoarcerea din concediul de maternitate, in timp ce 54% dintre ele pur si simplu cer insistent angajatorilor sa faca mai mult in mod activ si sustinut pentru sprijinirea mamelor care lucreaza.

Si, in ciuda a 35% dintre femeile participante la studiu care sunt de parere ca muncesc mai mult de cand au copii, acelasi procent este de parere ca locul lor de munca n-a fost unul care sa le ofere sprijin pe durata sarcinii, in vreme ce 31% dintre aceste femei considera ca au fost prost tratate in timpul concediului lor de maternitate.

Doua treimi din mamele care lucreaza au declarat ca le sfatuiesc pe femeile insarcinate sa amane cat mai mult posibil sa spuna acest lucru sefilor lor.

Stiu ca, de la o tara la alta, prin natura legislatiei in vigoare, a culturii organizationale, a culturii in general si a altor numeroase elemente care converg catre o imagine si un comportament de ansamblu, acest subiect este diferit. Insa, la fel de bine, stiu ca, indiferent de tara, a fi o femeie insarcinata care lucreaza si apoi o mama care lucreaza reprezinta un statut aparte pe care orice angajator trebuie sa il trateze aparte.

Incercand sa ma pozitionez pe acea linie extrem de fragila a echilibrului, fara a dori polemizarea acestui subiect si, in niciun caz, fara sa vreau sa tratez ceva atat firesc cum sunt maternitatea si femeia care lucreaza drept unul dintre marile tabuuri asa cum se tinde sa fie transformate, vreau in schimb sa-l abordez cat se poate de realist si practic cu putinta. Atat din partea angajatorului, dar si a angajatului femeie, mama sau viitoare mama.

Si pentru ca majoritatea lucrurilor pe care le fac sau le spun au la baza o experienta proprie acumulata, si in cazul de fata, prefer sa abordez acest subiect tot din perspectiva traita si testata.

Am fost o femeie insarcinata care a muncit in timpul sarcinii. Chiar pana la epuizare, ajungand sa experimentez pe propria-mi piele burnout-ul. Sunt in prezent o mama care munceste si care, la randul ei, are angajati femei. Femei care, in orice moment, pot deveni mame si care ma pun automat pe mine in postura angajatului care, dincolo de cadrul legal, poate si trebuie sa respecte acest statut, oferind suport, intelegere, respect si sanse egale in timp ce trebuie sa acopere cu eficienta si costuri minime schimbarile ce apar in mod inerent si la un nivel nicidecum mic in companie.

Stiu ca, odata ce esti pe cale de a ajunge mama, lucrurile se schimba fundamental. Asa cum ele se schimba si atunci cand devii mama. A spune ca totul este la fel ar fi fie o eroare, fie un neadevar. Iar aceasta schimbare nu este o provocare doar pentru femeia angajat, ci si pentru angajatorul sau. Se vorbeste mult despre discriminare. Nu as vrea sa generalizez, insa cred ca, in momentul de fata, nu acesta este aspectul cel mai important de abordat, ci cel al sustinerii si ajungerii la o cale de mijloc. Aceasta fiind, de altfel, o abordare care, cred eu, tratata in mod continuu nu are cum sa dea gres si care poate obtura foarte mult calea spre orice posibilitate de discriminare. Voita sau nu.

Vorbeam de schimbare. Una majora si fara intoarcere din atat de multe puncte de vedere. Iar din aceasta perspectiva, managementul schimbarii reprezinta o componenta cheie din strategia functionala a oricarei companii ale carei angajate devin mame.

Insa, vorbeam si de suport. Si cu tot ceea ce o strategie de genul celei mentionate mai sus poate face, sunt de parere ca nu este suficient. Pentru asigurarea unui suport adecvat care sa devina practic parte din cultura organziationala, in asa fel incat angajatii de sex feminin sa se simta cu adevarat luate in considerare, fara sa le mai fie teama ca maternitatea ar putea insemna inceputul sfarsitului carierei lor, este nevoie de well-being. Mai precis, programe special gandite si oferite, parte din programul general de well-being al companiei, drept componenta cheie a culturii sale, si care sa ofere femeilor urmatoarele:

1. Constientizare si pregatire

Poate va surprinde, insa, stiti si dumneavoastra, ca totul porneste de la cum, ce gandim si cum ne raportam la aceasta. Spuneam mai sus ca discriminarea poate fi una si fara voie. De asemenea, cu totii suntem tributari mai mult sau mai putin stereotipurilor, prejudecatilor si subiectivitatii. Iar acest lucru este valabil de ambele parti. Angajator si angajat deopotriva. De aceea, orice activitati pe care le includeti in programul de well-being la sectiunea special dedicata angajatelor care se afla in timpul sarcinii sau proaspat revenite din concediul de maternitate trebuie sa aiba in prim-plan acest obiectiv. Asigurandu-va astfel ca au inteles si sunt constiente de mediul prietenos si deschis al companiei la acest statut si evitand situatia de genul "aman cat pot mai mult sa spun sefului meu ca sunt insarcinata". O situatie care o gasesc pe cat de tragica, pe atat de daunatoare ambelor parti.

2. Asistenta si suport continue la toate nivelurile

Cum poate o companie sa se asigure de cele de mai sus decat prin a fi alaturi concret angajatelor sale in toata aceasta schimbare? Includeti aici consiliere, atat de importanta mai ales in astfel de perioade, pachete de compensatii care sa le acopere nevoile medicale si nu numai, si o comunicare permanenta si deschisa. Astfel, poate ca nu aveti posibilitatea bugetara de a oferi o minigradinita sau o minicresa in cadrul companiei, dar puteti oferi drept compensatii si beneficii o contributie la cresterea si educarea copilului spre exemplu sau pachete speciale destinate bunastarii si sanatatii mamei.

Oferiti, de asemenea, printre beneficii, posibilitatea unor ajustari, care sa nu cuprinda reducerea sarcinilor, insa agrementarea unui program pe masura noilor nevoi. De asemenea, faceti referiri cat se poate de clare in regulamentul companiei in asa fel incat nicio femeie care devine mama sa nu simta ca schimbarea din viata sa ar putea aduce cu sine schimbari negative in ceea ce ii priveste cariera.

Foarte multi angajatori se plang de faptul ca mamele isi iau un concediu de maternitate prea lung. Un inconvenient pentru ei din motive evidente. Insa, odata cu acesti pasi, ati putea descoperi ca acesta ar putea deveni din ce in ce mai scurt, odata ce se intelege si se constientizeaza ca, si in aceasta privinta, nu exista tabere pro sau contra. Exista o echipa.

Sarcina, ca si statutul de mama care munceste nu sunt lucruri iesite din comun si nici nu trebuie tratate cu masuri extraordinare. Insa, asa cum spuneam, ca orice schimbare majora, ele presupun deschiderea ambelor parti la a trece impreuna in sens pozitiv prin aceasta etapa.

O mama care lucreaza nu este cu nimic mai putin profesionista. Evident, ordinea prioritatilor in viata este diferita pentru fiecare, insa libertatea de optiune, cum este cea de a deveni sau nu mama, nu trebuie sa fie echivalenta lipsei de alegeri si de sanse in profesie.

Ne vedem la Gala Work-Life Balance. Gala la care incepem anul in echilibru pentru a-l continua tot asa. Acolo unde, ca de obicei, si asupra acestui subiect ultimul cuvant va apartine.

Simona Nicolaescu

Antreprenor Dynamic HR, trainer, coach, well-being visionary

Inscrie-te la newsletter

Urmatoarele evenimente

 
wlb-date

dynamic

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok