• Resurse

  Resurse

  “Cunoasterea este prin ea insasi putere.” Francis Bacon

  Investim alaturi de voi in cunoastere si educatie, va ajutam sa construiti in fiecare zi la implinirea voastra.
  Cuvintele de ordine sunt: impact, inedit, noutate si valoare.

 • 1
Articole

Ce angajati din Romania au pat la birou?

model-2373534_960_720.jpg

In urma survey-ului implementat de Dynamic HR, am observat faptul ca 68% dintre angajatii romani dorm mai putin de 7-8 ore pe noapte.

Situatia angajatilor din Statele Unite, nu este nici ea una favorabila: aici 55% dintre angajati dorm 6 ore sau mai putin pe noapte.

Avand in vedere ca ziua de 16 Martie 2018 este declarata Ziua Mondiala a Somnului, v-am pregatit un material despre ce reprezinta somnul la birou, in ce companii este implementat un astfel de beneficiu si care sunt efectele lui.

Cum s-a ajuns la aceasta masura?

Dupa cum am putut vedea si in rezultatele survey-ului Stres National, companiile sufera de probleme foarte mari de productivitate, din cauza nivelului ridicat de stres al angajatilor. Incet dar sigur, acestea iau masuri pentru remedierea situatiei.

"Tot mai mult, companiile isi dau seama ca sanatatea angajatilor lor este unul dintre cei mai importanti predictori ai sanatatii companiei", scrie Arianna Huffington in cea mai recenta carte a sa Thrive: The Third Metric to Redefining Success and Creating a Life of Well-Being, Wisdom, and Wonder.

„In cadrul Galei Work-Life Balance am vazut proiecte cu un impact major in starea de bine a angajatilor, care au aratat multa sensibilitate in abordarea politicilor de resurse umane  prin faptul ca i-au incurajat pe oameni sa le daruiasca atat celor din jur, cat si lor insisi momente de relaxare si in acelasi timp sa fie darnici cu natura, prin activitati dedicate ecologiei.” afirma Simona Nicolaescu, Business Owner, Dynamic Human Resources.

De ani la rand, companiile din Romania si nu numai incearca sa creeze o calitate crescuta a vietii pentru angajatii sai, implementand proiecte de well-being cu scopul de a reduce nivelul de stres, de a trata probleme emotionale sau de a oferi timp pentru activitatile preferate de angajati.

Pauzele de somn ajuta la redobandirea concentrarii si cresc productivitatea. Acestea pot reduce anxietatea si depresia prin reducerea nivelurilor de cortizol, un hormon care va ridica nivelul de zahar din sange.

Intr-un studiu publicat in Nature Neuroscience, cercetatorii au testat subiecti asupra performantei lor perceptuale de patru ori in decursul unei zile de munca. Performanta s-a deteriorat cu fiecare test, insa subiectii care au luat o pauza de 30 de minute pentru somn intre teste si-au imbunatatit performantele.

Ce beneficii aduce somnul la birou?

 • Pauzele de somn pot restabili vigilenta, spori performanta si reduce greselile si accidentele. Un studiu efectuat de NASA asupra unor piloti militari si a unor astronauti somnorosi a constatat ca o pauza de somn de 40 de minute a imbunatatit performanta cu 34% si vigilenta cu 100%.
 • Imbunateste memoria si invatarea. Una dintre multele functii ale somnului regulat pe timp de noapte este consolidarea memoriei. Un studiu din 2010 arata faptul ca pauzele regulate de somn pe timpul zilei imbunatatesc si procesele de memorie, in special memoria asociativa.
 • Imbunatateste sanatatea inimii. Cercetarile efectuate de cardiologul Dr. Manolis Kallistrato au descoperit ca pauzele de somn din timpul zilei au rezultat o scadere a tensiunii arteriale si mai putine leziuni datorate tensiunii arteriale crescute.
 • Amelioreaza stresul si stimuleaza sistemul imunitar. Potrivit unui studiu realizat de Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, o pauza de somn poate inversa impactul hormonal al unei nopti lipsite de odihna.

Ce companii implementeaza o astfel de politica?

Printre companiile care au facut din starea de bine a angajatilor o prioritate, se numara Nike, Procter&Gamble, Cisco, Zappos, Google, Uber, PwC, Continental, British Airways.

In Romania, una dintre companiile care au ales acest beneficiu pentru bunastarea angajatilor este DB Schenker. Mai jos, puteti vedea cateva fotografii a salii dedicate somnului in timpul programului.            

 IMG-20180221-WA0004.jpg

IMG-20180221-WA0005.jpg

 • Voi ce parere aveti legata de somnul la birou? 
 • Aveti o sala dedicata somnului in compania voastra? 
 • Credeti ca angajatii vostri ar beneficia de o astfel de optiune?

Alexandra Tudor, WLB Project Manager

Dynamic Human Resources

Inscrie-te la newsletter

Urmatoarele evenimente

 
wlb-date

dynamic

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok