Cum sa faci din activitatile de teambuilding o prioritate zilnica
Un om poate sa aiba multe la locul sau de munca - un sef minunat, conditii materiale si financiare exceptionale, pasiune, dedicare - dar sa nu lucreze intr-o echipa care sa valorifice toate acestea. Cati dintre angajati nu-si parasesc locul de munca, unul foarte bun de altfel, pentru ca echipa lasa de dorit? Si de cate ori, dumneavoastra, in calitate de manageri, nu v-ati simtit depasiti de situatie sau in pana completa de idei si tehnici in fata unei echipe care numai formal se numeste asa, in practica nefiind altceva decat un grup putin coeziv si productiv? Poate parea exagerat, insa orice persoana care a muncit cel putin o data alaturi de alti oameni (si cine n-a facut asta?) si orice manager pot spune cat de mult conteaza starea echipei din care faci parte. Iar construirea ei nu se termina niciodata.
Asa cum stiti, teambuildingul face referire la furnizarea si dezoltarea abilitatilor, la pregatirea si resursele de care angajatiii au nevoie in asa fel incat acestia sa lucreze in armonie unii cu ceilalti. Insa ceea ce se stie mai putin sau ar trebui sa stie si sa aplice orice manager este faptul ca team buildingul nu se face aleatoriu, asteptand obtinerea celor mai bune rezultate. Un team building cu adevarat eficient este cel care se desfasoara in mod continuu, incorporandu-l permanent si natural atat in echipa pe care o conduceti, cat si in cultura organizatiei.
Cum puteti face acest lucru permanent, zi de zi? In primul rand, avand foarte clara in minte necesitatea continuitatii si, in al doilea rand, folosind activitatile de team building ca parte din strategia generala de dezvoltare a unei echipe puternice si unite.
Pasul 1: Identificati nevoile echipei
In mod cat se poate de logic, nu se poate planifica nimic, atat timp cat nu se cunosc punctele forte si punctele vulnerabile ale unui lucru. Este cazul si in privinta planificarii activitatilor de team building. In consecinta, pentru a afla originea oricarei probleme, va recomand sa va ghidati dupa urmatoarele intrebari:
- Au nevoie membrii echipei sa se cunoasca mai bine unii pe altii?
- Exista conflicte intre anumite persoane, care creeaza sciziuni in echipa?
- Au nevoie oamenii sa invete sa lucreze impreuna, in loc de a lucra individual?
- Ce nivel de comunicare exista in cadrul echipei?
- Exista persoane in cadrul echipei care se concentreaza mai mult pe propria reusita si afecteaza in acest mod echipa?
- Are nevoie echipa de o infuzie de moral?
- Sunt membri care, prin rezistenta lor la schimbare, afecteaza capacitatea echipei de a merge mai departe?
Pasul 2: Faceti teambuildingul parte din cultura organizatiei
Planificarea activitatilor de team building este cat se poate de utila si de importanta, insa ea singura nu este suficienta pentru intarirea echipei. Pentru aceasta, este nevoie sa se integreze conceptul de team-building in cultura organizatiei si, ca urmare, in insusi modul de gandire al fiecarui membru in parte. Iar ca saatingeti cel mai inalt grad de coeziune, eficienta si putere al echipei, puteti sa adoptati si aplicati urmatoarele strategii:
- Cunoasteti-va echipa
Orice echipa este formata din oameni diferiti, cu nevoi diferite. Fiecare din membrii unei echipe are propria personalitate, propria maniera de abordare, ambitii proprii si viziuni unice. De aceea, cel mai important sa va asigurati ca faceti tot ce va sta in putinta pentru a va cunoaste fiecare membru al echipei, in asa fel incat, apoi, ori de cate ori este nevoie, sa ii ajutati pe toti sa se cunoasca si sa se inteleaga intre ei.
Folositi autenticitatea fiecaruia pentru a crea o echipa pe cat de autentica, pe atat de puternica.
- Dezvoltati si cultivati abilitati de echipa cat mai puternice
Pentru a-si atinge obiectivele, echipa dumneavoastra are nevoie sa isi dezvolte abilitatile si competentele potrivite. De aceea, un punct consistent de pornire este realizarea unei matrice de abilitati pe care sa o folositi pentru a evalua abilitatile si nevoile de training ale fiecarui membru al echipei si pentru a acorda fiecare abilitate a acestora cu rolul indeplinit.
O echipa motivata si, ca atare, o echipa puternica este cea in careabilitatile sunt dezvoltate, cultivate si folosite cu grija in locul cel mai potrivit.
- Lucrati spre un scop comun
Realizez ca acest indemn poate parea unul usor confuz sau chiar paradoxal. Va intrebati, si pe buna dreptate, nu acesta este si scopul unei echipe? Teoretic, da. Practic, trebuie sa actionati pentru ca acest lucru sa fie constientizat de absolut toti membrii echipei. Niciodata, un scop nu este de prea multe ori rostit. Astfel, pentru a va inchegaechipa, inspirati-o sa se alinieze unei viziuni sau unui scop comun. Identificarea unei destinatii clare poate preveni atat de ineficientele si de frustrantele directii individuale pe care unii membri cu initiativa tind sa le ia in lipsa unui obiectiv bine determinat. In acest sens, va recomand crearea unei tabele a echipei care sa ofere oricand oricarui membru al echipei o viziune scrisa, concisa si cat se poate de clara a scopurilor si obiectivelor echipei si la a caror indeplinire puteti lucra impreuna prin gasirea de strategii noi si mai bune.
La Dynamic HR, avem o experienta si o practica indelungata in activitatile de training si de teambuilding, care ne justifica sa afirmam ca prioritatea oricarui manager ar trebui sa fie echipa sa, fara de care niciun obiectiv de afaceri, niciun nivel de productivitate si nicio forma de evolutie nu sunt posibile. Iar pentru aceasta este nevoie ca activitatile de team-building si de training necesare sa nu fie unele formale, ci unele continue si extrem de serioase, precum si munca echipei si viata organizatiei insasi sunt.
Va invitam sa consultati oferta noastra de programe de training si teambuilding si sa alegeti cursurile pe care le considerati necesare si oportune pentru echipa si organizatia din care faceti parte.
Simona Nicolaescu
Antreprenor Dynamic HR, trainer, coach, well-being visionary